Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vörös áfonya, mint csodaszer
  2024-01-16 22:11:10, kedd
 
 



A vörös áfonya egyre ismertebb gyümölcs, hiszen számtalan pozitív hatása van az emberi egészségre. Napjaink csodaszerének tekinthető.

A vörös áfonya a hangafélék családjába tartozó hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: havasi meggy, kövi málna.

Vörös áfonya történelem
Az áfonya termesztése elterjedt gyakorlat volt az észak-amerikai indián törzsek körében. Az európai gyarmatosítók az indián hagyományoknak köszönhetően ismerkedtek meg az áfonyával, és ők hozták be annak egyes fajait Európába. Ennek ellenére Európában az áfonya kereskedelmi célú termesztése viszonylag új keletű jelenség, amely elsősorban a XX. és XXI. századra jellemző.

Magyarországon a Zempléni-hegységben a Mecsekben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben él. Hazánkban jóval ritkábban fordul elő, mint a fekete áfonya. Levelei télen is megtartják élénkzöld színüket. Téli kertünk örökzöld dísze lehet.

A vörös áfonya gyógyhatásai
A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban, melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. Véd a fertőzésektől, védi az ereket, sejtregeneráló, segít a méregtelenítésben.

Megtalálható benne még az E-vitamin, béta-karotin, és C-vitamin, de nátriumot, foszfort, káliumot, kálciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként is tartalmaz.

Többször megismételt vizsgálatok eredményei szerint az áfonya rendszeres fogyasztása (napi 15-20 dkg 1-3 hónapon keresztül) kimutathatóan javítja a vérzsírok egyensúlyát, vagyis csökkenti a teljes koleszterinszintjét, növeli a HDL koleszterint, és csökkenti a trigliceridek szintjét a vérben. Sőt, az áfonya fogyasztása bizonyítottan védi az érfal sejtjeit, és megóvja az LDL koleszterint az oxidatív sérülésektől, amelyek az erek eltömődéséhez vezethetnek.

Az áfonya bélrendszerre és emésztésre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik. Pektinben gazdag rostja enyhíti a hasmenés és a székrekedés tüneteit. Emellett, a gyümölcsben lévő tanninok csökkentik az emésztőrendszer gyulladását, míg a polifenolok bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

A húgyúti fertőzések leggyakoribb okozója az E-coli baktérium, azonban ez az anyag megakadályozza, hogy a baktérium hozzátapadjon a hólyag falán lévő hámsejtekhez. Tartalmaz még fenolt, amely erősíti az immunrendszert.

A vörös áfonya hatása megkérdőjelezhetetlen túlsúly, magas vércukor, érelmeszesedés és érrendszeri betegségek, valamint magas vérnyomás esetén.

Gyakori húgyúti fertőzésben szenvedők, vagy arra különösen fogékonyak, mint a cukorbetegek, rendszeresen úszók, vesebetegek, vesehomokjuk, vesekőképződésre hajlamosak prosztata-megnagyobbodáskor, hegesedés vagy daganat miatti vizeletelfolyási akadályoknál javasolt az alkalmazása.

Észak-Amerikában az őslakosok festékként és gyógyszerként alkalmazták, míg a függetlenségi háború alatt a skorbut ellen vélték megfelelő hatóanyagnak. A második világháborúban pedig a pilóták látáserősítőként fogyasztották.

A vörös áfonya levelében szintén számos jótékony anyag található, érdemes ezért teát főznünk belőle. A természetgyógyászok vesetisztításra és húgyúti fertőtlenítőszerként használják. Itt is érdemes betartani a megfelelő mennyiséget, hiszen ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyen irritálhatja a gyomrunkat ez a főzet.

Az aszalt gyümölcs is hatékony és természetes forrása az egészséget támogató különböző tápanyagoknak, mivel a kedvező élettani hatások - talán a C-vitamint leszámítva - aszalva is megmaradnak a gyümölcsben.

Intelmek a vörös áfonyával kapcsolatban!
Jóból is megárt a sok, hiszen ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor sajnos megnőhet a vizelet oxalát tartalma, amelynek következtében vesekő is kialakulhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: tulajdonságokkal, antioxidánsokban, vesekőképződésre, antioxidánsokkal, vizeletelfolyási, látáserősítőként, emésztőrendszer, antibakteriális, vesetisztításra, magyarországon, sejtregeneráló, immunrendszert, világháborúban, hagyományoknak, megakadályozza, szervezetünket, érelmeszesedés, gyarmatosítók, hozzátapadjon, fogyasztották, folyamatoktól, szívinfarktus, fertőzésektől, bizonyítottan, tápanyagoknak, trigliceridek, eltömődéséhez, gyógyszerként, csodaszerének, függetlenségi, bélrendszerre, következtében, törpecserjéje, kimutathatóan, bőrproblémák, sérülésektől, vörös áfonya, emberi egészségre, hangafélék családjába, erdei fenyvesek, áfonya termesztése, észak-amerikai indián, európai gyarmatosítók, indián hagyományoknak, áfonya kereskedelmi, fekete áfonya, káros oxidációs, antioxidánsokkal megelőzhetők, áfonya rendszeres, vérzsírok egyensúlyát, trigliceridek szintjét, áfonya fogyasztása,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Albert Einstein gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Lóhere  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Facebookon kaptam  képre írva  Elköszönt  Lóhere  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam  Png férfi  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Őrizkednünk kell...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Radikális szeretet  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Egy maradéktalanul uralt világ  Bertolt Brecht -től idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem számIt  Nagyi telefonál  Png csokor  Szívem  Egy bizonyos határt  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Png csokor  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Makszim Gorkij gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A Megváltó szolgálatában  Irgalom és ítélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Nem méltó hozzád  Szép álmokat!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  A sors  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép álmokat!  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hazára minden embernek szükség...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
vörös áfonya, emberi egészségre, hangafélék családjába, erdei fenyvesek, áfonya termesztése, észak-amerikai indián, európai gyarmatosítók, indián hagyományoknak, áfonya kereskedelmi, fekete áfonya, káros oxidációs, antioxidánsokkal megelőzhetők, áfonya rendszeres, vérzsírok egyensúlyát, trigliceridek szintjét, áfonya fogyasztása, érfal sejtjeit, oxidatív sérülésektől, erek eltömődéséhez, áfonya bélrendszerre, székrekedés tüneteit, gyümölcsben lévő, emésztőrendszer gyulladását, polifenolok bizonyítottan, húgyúti fertőzések, anyag megakadályozza, baktérium hozzátapadjon, hólyag falán, őslakosok festékként, függetlenségi háború, skorbut ellen, második világháborúban, pilóták látáserősítőként, megfelelő mennyiséget, aszalt gyümölcs, egészséget támogató, kedvező élettani, vörös áfonyával, vizelet oxalát, tulajdonságokkal, antioxidánsokban, vesekőképződésre, antioxidánsokkal, vizeletelfolyási, látáserősítőként, emésztőrendszer, antibakteriális, vesetisztításra, magyarországon, sejtregeneráló, immunrendszert, világháborúban, hagyományoknak, megakadályozza, szervezetünket, érelmeszesedés, gyarmatosítók, hozzátapadjon, fogyasztották, folyamatoktól, szívinfarktus, fertőzésektől, bizonyítottan, tápanyagoknak, trigliceridek, eltömődéséhez, gyógyszerként, csodaszerének, függetlenségi, bélrendszerre, következtében, törpecserjéje, kimutathatóan, bőrproblémák, sérülésektől, vesehomokjuk, köszönhetően, koleszterint, mennyiségben, kapcsolatban, leggyakoribb, memóriazavar, akadályoknál, cukorbetegek, megelőzhetők, gyógyhatásai, hatóanyagnak, rendszeresen, rendelkeznek, hámsejtekhez, kereskedelmi, irritálhatja, megtalálható, vesebetegek, érrendszeri, alkalmazták, termesztése, fertőzésben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.